Projektit: alttarivaatteen jäljennös

Pro Seili-Själö ry:n jäsen Birgitta Henriksson otti vuonna 2012 haasteekseen tuottaa jäljennös alkuperäisestä Sylvi Kekkosen Seilin kirkkoon lahjoittamasta alttarivaatteesta. Alkuperäinen alttarivaate oli kärsinyt pahoin vuosikymmenten aikana, kunnes se poistettiin Seilin kirkosta kokonaan 2000-luvun puolivälissä. Monelle Seilin kirkossa kävijälle tuli sama tunne kuin rouva Kekkoselle aikoinaan – ilman alttarivaatetta kirkko tuntui karulta ja kylmältä.

Tarkan työ-, materiaali- ja kuluarvion laatimiseksi Birgitta matkusti useita kertoja Helsinkiin tutkiakseen alkuperäistä alttariliinaa. Ennen kudonnan aloittamista materiaalien valinnassa oli kiinnitettävä ennakoivaa huomiota siihen, etteivät ne haalistuisi museokirkon vaativissa oloissa. Käsinkudottua kangasta tarvittiin noin 5 metriä ja kutomiseen tarvittavat lankamateriaalit oli tilattava pääosin Kiinasta. Punainen alttarivaatekangas valmistui vuonna 2013 ja heti sen jälkeen alkoi kirjonnan suunnittelu. Kirjontakuvioiden asetteluun ja niiden yksityiskohtien määrittelyyn asetti haasteensa se, että kuvioiden etäisyys toisistaan oli määriteltävä yksinomaan valokuvien avulla.

Alttarin päällä ollut valkoinen, pitsireunuksinen liina oli oletettua huonommassa kunnossa, joten Birgitta Henriksson teki myös siitä jäljennöksen kutomalla uuden kankaan. Alttarin yhteydessä on ollut punaisella kankaalla verhottu jakkara, mutta vanhasta jakkarasta ei ole toistaiseksi nikkaroitu jäljennöstä.

Vuonna 2012 aloitettu projekti Sylvi Kekkosen lahjoittaman alttarivaatteen jäljennöksen tuottamisesta saavutti lakipisteensä, kun Birgitta Henriksson luovutti valmiin jäljennöksen Seilin kirkkoon kesäkuussa 2014. Alttarivaatteen jäljennöksen tuottaminen on ollut Pro Seili-Själö ry:lle merkittävä hanke, jonka loppuun saattamista kaksi yhdistyksen jäsentä on omalla henkilökohtaisella panoksellaan tukenut 3500 euron arvosta. Jotta mittavan projektin vaatima työmäärä ja alkusysäyksen mahdollistanut lahjoitus ei unohtuisi, yhdistys hankki arvokkaan hetken ikuistamiseksi messinkilaatan, joka sijoitettiin kirkkoon alttarivaatteen läheisyyteen.

Nauvon seurakunnan kappalainen Kjell Granström vihki alttarivaatteen käyttöön jumalanpalveluksen yhteydessä 27.7.2014. Yli 250-vuotiaassa puukirkossa oli tavanomaista enemmän väkeä paikalla ja edes alussa kateissa olleet virsikirjat eivät latistaneet iloista kesätunnelmaa. Kirkkoherran poika Martin Granström elävöitti jumalanpalvelusta viuluesityksellään.